1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експертиза опровергава МОСВ

Експертиза опровергава МОСВ

В района на южния морски къмпинг "Корал" са открити 109 блатни кокичета

Експертиза, изготвена от ботаника от БАН Чавдар Русев, се разминава драстично с твърденията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че в района на южния морски къмпинг "Корал" напълно е изчезнал защитеният вид блатно кокиче, пише Mediapool.

Изготвянето на експертизата е възложено от Асоциацията на парковете в България и клуб "Екстрем", които настояват за възстановяването на резервата край с. Лозенец. В периода 17-18 юли тази година на територията на заличения през 2003 година резерват ботаникът от БАН е открил 109 блатни кокичета. Малко преди да бъде направен този оглед, на 6 юли, МОСВ отказа да започне процедура по възобновяване на защитената територия, защото експертите на министерството не открили нито едно блатно кокиче.

МОСВ е правило проверка през юни. Блатните кокичета цъфтят през април и началото на май.

Според експертизата на ботаника от БАН е напълно възможно на територията на бившия резерват да има по-голяма численост от въпросните 109 блатни кокичета. Той обяснява, че през този сезон популацията от вида е под формата на луковици и трудно може да бъде установена. Експертът препоръчва да се направи нова проверка през април, когато може да се очаква разкриването на по-голяма популация.

В изготвения доклад се казва, че през годините не са полагани усилия за опазването на блатното кокиче. Като конкретни причини се посочват интензивното му събиране през 70-те и 80-те години, засаждането на тополи, както и строителните работи във вече несъществуващия резерват.

Експертът напомня, че блатното кокиче е в Червената книга и е защитен вид. Според него районът е "много важен" за опазването на растителното и животинското разнообразие в тази част от страната. Той препоръчва територията да бъде превърната в резерват или природна забележителност, което би замразило строителството поне в ограничения периметър на резервата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.