1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Енергетиката остава един от най-големите замърсители у нас

Енергетиката остава един от най-големите замърсители у нас

Това е един от изводите в Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда

Енергетиката остава един от най-големите източници на емисии на серен диоксид и основен източник на азотни оксиди, у нас този сектор има ключова позиция във формиране на парниковите газове - 79.9% за последната година на инвентаризация 2011 г., предаде БГНЕС.

Най-значителните източници на неблагоприятно въздействие върху околната среда са потреблението на енергия и природните ресурси от икономическите сектори и емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, водите, почвите и депонирането на отпадъците. Това е един от изводите в Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда, изготвен от ресорното министерство и Изпълнителната агенция по околна среда. Докладът бе представен в МОСВ на брифинг, на който присъства и министър Юлиан Попов.

Автомобилният транспорт също се свързва с увеличена консумация на горива и емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, озонови прекурсори, фини прахови частици. Този сектор потребява 91.5% от общото енергийно потребление. Селското стопанство също е източник на парникови газове - основните атмосферни замърсители са амоняк -74% и неметанови летливи органични съединения -11% от националните емисии.

Всички тези фактори създават най-сериозните проблеми за човешкото здраве и са главна причина за влошаване на състоянието на екосистемите. Остава висок процентът от населението, живеещо при нива на фини прахови частици над допустимите концентрации като достига 51% засегнато население. Най-високи са тези концентрации за страната в Перник, Видин и Враца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.