1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Енергийната политика на ЕС ще бъде приоритет за унгарското председателство

Енергийната политика на ЕС ще бъде приоритет за унгарското председателство

На срещата на върха през февруари държавните глави и ръководителите на правителства трябва да обсъдят функционирането на европейския енергиен пазар

Унгария планира да се концентрира върху енергийната политика на ЕС, когато поеме ротационното председателство на ЕС през януари, съобщава „Еурактив". Енергетиката ще бъде основна тема по време на първата среща на върха на 4 февруари под председателството на Унгария.

На срещата на върха през февруари държавните глави и ръководителите на правителства трябва да обсъдят функционирането на европейския енергиен пазар. Въпросите, които ще бъдат обсъдени по време на конференцията ще включват енергийната инфраструктура, насърчаването на иновативни енергийни технологии и координиране на енергийната политика на ЕС спрямо трети страни.

Срещата, която вече е наречена „енергийна среща на върха", ще включва и иновациите аспекти. Причината е безпокойството в Европа, заради нарастващата конкуренция от страна на Китай в сферата на чистата енергия. Други неотложни въпроси могат да бъдат добавени на по-късен етап. Унгарското председателство цели европейските министри на енергетиката да приемат съвместни заключения относно два основни стратегически документа по време на срещата на 28 февруари.

Друг важен стратегически документ, който Будапеща се стреми да бъде одобрен, е актуализираният план за действие по енергийна ефективност. Комисията ще представи плана в началото на март. Председателството се надява неговите препоръки да бъдат подкрепени по време на втората официална среща на енергийните министри през юни. Също така Унгария ще бъде изправена пред законодателна битка, за да бъде постигнат компромис с ЕП относно регламента за целостта и прозрачността на енергийния пазар.

Проектният документ бе представен от ЕК на 8 декември. Целта е да се осуети манипулирането на цените и вътрешната търговия при продажбите на едро на газ и електроенергия. Законодателството задължава търговците и енергийните компании да предоставят на регулаторните органи информация за техните сделки относно продажбите на едро. Освен това те би трябвало да оповестят и информация за цените преди да се осъществи сделката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.