1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП иска да се намалят вредните химикали

ЕП иска да се намалят вредните химикали

Амбицията е за среда без токсични вещества и една наистина кръгова икономика

Нови правила за устойчиви органични замърсители и управлението на съдържащите ги отпадъци - за това настоява Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европарламента. 
 
В своя доклад депутатите изтъкват, че тези замърсители представляват заплаха за околната среда и човешкото здраве по целия свят. За да се защити кръговият живот на продуктите, материалите, съдържащи твърде високи нива на замърсители, трябва да бъдат унищожени или изгорени и не могат да бъдат рециклирани.
 
Въпреки че докладът признава, че предложението на Европейската комисия върви в правилната посока, евродепутатите искат да въведат значително по-ниски граници за разрешените нива на замърсителите в продукти - за по-добро съответствие с целите на Зелената сделка, най-вече по отношение на амбицията за среда без токсични вещества и една наистина кръгова икономика.
 
Народните представители искат да намалят ограниченията за група бромирани забавители на горенето от предложените от Комисията 500 милиграма на килограм до 200 милиграма на килограм, а нормата за перфлуорооктановата киселина, намираща се например във водоустойчивите текстилни изделия и противопожарната пяна, да бъде намалена до 20 милиграма на килограм. Комисията по околна среда смята също така, че регламентът трябва да обхваща и синтетичното химично съединение перфлуоро хексан сулфонова киселина, за да се изпревари решението за включването й в списъка от Стокхолмската среща COP-10, планирана да се проведе през юни 2022 тази година. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.