1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП възнамерява да намали употребата на полиетиленови торбички с 80% до 2019 г.

ЕП възнамерява да намали употребата на полиетиленови торбички с 80% до 2019 г.

Мярката ще се случва чрез комбинация от данъци, акцизи, маркетингови ограничения и забрани

Европейският парламент възнамерява да намали употребата на полиетиленови торбички с 80% до 2019 г. Голямо мнозинство от евродепутати е съгласно с това и прие законодателство, с което да намали обществената им употреба. Това ще се случва чрез комбинация от данъци, акцизи, маркетингови ограничения и забрани.

През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал средно 198 найлонови торбички, около 90% от които са били с дебелина под 50 микрона. При запазване на съществуващата ситуация се очаква, че потреблението ще се увеличи дори повече.

Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над осем милиарда найлонови торбички са били изхвърлени на боклука в целия ЕС, замърсявайки природата и убивайки милиони морски животни годишно. Според данните на еврокомисията стомасите на 94% от всички птици в Северно море съдържат частици найлон.

Промени в законодателството, които Европейският парламент прие на последната си сесия за мандата, предвиждат обаче държавите от ЕС да намалят потреблението им наполовина до 2017 г. и с най‑малко 80% след още две години. Те могат да направят това както чрез налагане на данъци, така и чрез търговски ограничения и забрани, за да се гарантира, че магазини няма да предлагат найлоновите торбички безплатно с изключение на онези от тях, които са предназначени за опаковане на насипни храни, като сурово месо, риба и млечни продукти.

До 2019 г. найлоновите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с такива, изработени от рециклирана хартия, с биоразградими или с компостируеми торбички. Изискванията за опаковките, оползотворявани чрез компостиране, и на биоразградимите опаковки също трябва да бъдат изменени, решиха още депутатите.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.