1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП възнамерява да намали употребата на полиетиленови торбички с 80% до 2019 г.

ЕП възнамерява да намали употребата на полиетиленови торбички с 80% до 2019 г.

Мярката ще се случва чрез комбинация от данъци, акцизи, маркетингови ограничения и забрани

Европейският парламент възнамерява да намали употребата на полиетиленови торбички с 80% до 2019 г. Голямо мнозинство от евродепутати е съгласно с това и прие законодателство, с което да намали обществената им употреба. Това ще се случва чрез комбинация от данъци, акцизи, маркетингови ограничения и забрани.

През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал средно 198 найлонови торбички, около 90% от които са били с дебелина под 50 микрона. При запазване на съществуващата ситуация се очаква, че потреблението ще се увеличи дори повече.

Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над осем милиарда найлонови торбички са били изхвърлени на боклука в целия ЕС, замърсявайки природата и убивайки милиони морски животни годишно. Според данните на еврокомисията стомасите на 94% от всички птици в Северно море съдържат частици найлон.

Промени в законодателството, които Европейският парламент прие на последната си сесия за мандата, предвиждат обаче държавите от ЕС да намалят потреблението им наполовина до 2017 г. и с най‑малко 80% след още две години. Те могат да направят това както чрез налагане на данъци, така и чрез търговски ограничения и забрани, за да се гарантира, че магазини няма да предлагат найлоновите торбички безплатно с изключение на онези от тях, които са предназначени за опаковане на насипни храни, като сурово месо, риба и млечни продукти.

До 2019 г. найлоновите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с такива, изработени от рециклирана хартия, с биоразградими или с компостируеми торбички. Изискванията за опаковките, оползотворявани чрез компостиране, и на биоразградимите опаковки също трябва да бъдат изменени, решиха още депутатите.

"Депутатите гласуваха проект за значително по-строги европравила за намаляване на използването на найлонови торбички, по-специално с въвеждането на задължителни европейски цели за намаляване на употребата им и изискване за задължителната им продажба в магазините за търговия на дребно", заяви докладчикът Маргрете Аукен (Зелените/EСА, Дания), чийто доклад беше приет с мнозинство.

"Както вече показаха няколко водещи в решаването на проблема държави, значителното намаляване на употребата на найлонови торбички, е лесно постижимо с последователна политика. Бързото им изваждане от употреба е приложима мярка за проблема с пластмасовите отпадъци в околната среда", допълни тя.

ООН също се включва в призива за по-чиста Европа без найлонови торбички, като отбелязва, че ЕС върви в правилната посока, но и всеки отделен европеец може да предприеме действия. Организацията препоръчва всеки път като видиш торбичка, да я изхвърлиш на съответното място, да използваш възможно по-рядко найлонови торбички и в случай че получиш такава, да я използваш многократно. "Участвай в колективни почиствания на реки, плажове, гори или организирай такива. въпреки че това не решава проблема, е много ефективно в привличането на вниманието към по-големи проблеми", отбелязват още от ООН.

И докато подобно на Организацията на обединените нации природозащитни групи приветстваха решението на европарламента, не с такъв ентусиазъм стъпките на ЕС за Европа без найлонови торбички бяха приети от производители на полиетилен и собствениците на големи и малки хранителни вериги.

Според асоциацията PlasticsEurope действията на ЕС са неправилни и не трябва да се забранява или наказва използването на найлонови торбички. Според тях проучвания показват, че влиянието върху околната среда на найлоновите торби по време на целия им цикъл на съществуване е по-малко, отколкото на алтернативите им.

"За да защитим ефективно нашата природа, би било много по-добре да се фокусираме върху прилагането на съществуващите правила за отпадъците в ЕС, особено в страните, които нямат подходящото управление на отпадъците", смята изпълнителният директор на PlasticsEurope Карл-Ей Форстер.

Производителите на разградими торбички са на друго мнение. Според италианския производител на биоразградими пластмаси Novamont решението на Европейски парламент действително ще доведе до намаляване на употребата на найлонови торбички. Това вече се случи в Италия, която въведе строги регулации за употребата им въпреки съпротивата на други държави членки, като Великобритания.

"Това решение е историческа превратна точка, защото Европейският парламент за първи път ясно се изрази с въвеждането на регулаторен модел, чиято цел е да минимализира производството на отпадъци и в същото време стимулира модели, които имитират биологични системи и запазват ресурсите в обращение", коментира Катя Бастоли, изпълнителен директор на Novamont.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.