1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ограничи държавните субсидии за въгледобивните мини до 2018 г.

ЕС ограничи държавните субсидии за въгледобивните мини до 2018 г.

Тези средства трябва да бъдат насочени към финансирането на чисти и обновяеми енергийни източници

Европейската въгледобивна индустрия ще може да получава държавни субсидии до 2018 г. Това ще бъде и крайният срок за експлоатация на мините, които работят на загуба, обявиха министрите на индустрията на Европейския съюз.

Европейската комисия предложи 2014 г. като краен срок за прекратяване на правителствената помощ, но тази седмица обяви, че ще се съгласи на удължаване с четири години, допълва dnevnik.bg.

Германия и Испания бяха сред държавите членки, които настояваха за по-дълъг период преди спиране на субсидиите за въгледобив. Техният аргумент беше, че е необходимо повече време, за да се подготвят за социалните последствия, които ще настъпят със затварянето на мините. Във въгледобивната индустрия на ЕС са заети пряко и косвено около 100 000 души. Те изработват 2,5% от световния добив на въглища.

Това е причината Европейската комисия да настоява за прекратяване на държавните помощи за въгледобивни мини, които са на загуба. Според Комисията, тези средства трябва да бъдат насочени към финансирането на чисти и обновяеми енергийни източници.

Все пак на министрите на ЕС се споразумяха субсидиите да бъдат разпределяни до 2018 г., като в годините до тогава помощта за неконкурентни мини постепенно ще намалява. След този срок ще бъде предвидени средства за социални помощи на миньорите и за възстановяване на пространствата около мините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.