1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС осигурява помощ на Гърция за овладяване на пожарите

ЕС осигурява помощ на Гърция за овладяване на пожарите

Първи са реагирали властите в Италия, 10 нейни машини с екипажите са отлетели от военновъздушната база "Чампино"

Пожари продължаваха да бушуват в Гърция и вчера вечерта, съобщи гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. Огнищата в околностите на Атина в района на Кератеа и Палеа Фокида все още не са овладени, въпреки че посоката на вятъра в неделя помагаше на пожарникарите.

Горският пожар, който изпепели земеделски земи и стана причина някои жители да напуснат домовете си, избухна в събота в резултат на непредпазливост на работници при боравене с електрически ръчен флекс, искри от който попаднали в суха трева. Срещу петима е започнало наказателно преследване по обвинение за предизвикване на пожар заради небрежност.

Европейската комисия съобщи, че в събота през нощта Гърция е задействала Механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да ѝ бъде оказана помощ при гасенето на пожарите в региона Южна Атика.

Осигурената от ЕС помощ ще бъдат няколко самолета с водосъдържатели. Механизмът е бил задействан и 39 минути след получаването на сигнала е била предложена първата помощ, предаде пресслужбата на Еврокомисията. Първи са реагирали властите в Италия и така 10 нейни машини с екипажите са отлетели от военновъздушната база "Чампино" край Рим. България също предложи противопожарен вертолет, допълват от Брюксел.

"Доволна съм, че първата ни съвместна огнеборческа операция за годината стартира така бързо и ефективно – и даде сигнал на Гърция, че ЕС стои до нея в този момент на нужда", заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева в блога си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.