1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС планира по-строги мерки за надзор на пазара на емисии

ЕС планира по-строги мерки за надзор на пазара на емисии

Пазарът е достигнал размер, който го прави потенциална цел за измамни практики

Европейският съюз заяви, че може да затегне правилата в най-големият пазар на въглерод в света следващата година, за да засили защитата срещу измами в спотовата търговия, предават от Bloomberg.

"Пазарът е достигнал размер, който го прави потенциална цел за измамни практики", каза европейският комисар по въпросите на климата Кони Хедегаард в изявление днес. "С узряването и по-нататъшното развитие на пазара е от изключително значение той да продължи да подлежи на подходящ и ефективен регулаторен надзор."

Системата за търговия с емисии на ЕС е крайъгълен камък в усилията на блока за справяне с топлите вълни, бурите и наводненията, които учените свързват с климатичните промени. Европейският пазар, който започна да действа през 2005 година, миналата година достигна стойност от почти 119 милиарда долара, според оценка на Световната банка.

Анализът, представен от Европейската комисия днес, показва, че докато "лъвският дял от пазара на въглерод подлежи на подходящ надзор", още може да е необходимо за спотовите пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.