1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС с по-строги правила за износа на пластмаси

ЕС с по-строги правила за износа на пластмаси

Превозването на такива отпадъци ще подлежи на по-строги условия, включително задължение за прилагане на процедурата за предварително писмено уведомление и съгласие

Временно споразумение за преразглеждане на процедурите на Европейския съюз и мерките за контрол на превозите на отпадъци постигнаха Европарламентът и Съветът. Договореният закон има за цел по-ефективна защита на околната среда и човешкото здраве, като същевременно допринася за постигане на целите на ЕС за климатична неутралност, кръгова икономика и нулево замърсяване.
 
Износът  на определени неопасни отпадъци и смеси от тях за оползотворяване ще бъде разрешен само за онези страни извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които са съгласни и отговарят на критериите за третиране на такива отпадъци по екологосъобразен начин. Комисията ще изготви списък на такива страни получатели, който ще се актуализира най-малко на всеки две години.
 
От своя страна евродепутатите гарантират, че пластмасовите отпадъци вече не могат да се изнасят за страни извън организацията за сътрудничество в рамките на две години и половина след влизането в сила на регламента. Превозването на такива отпадъци ще подлежи на по-строги условия, включително задължение за прилагане на процедурата за предварително писмено уведомление и съгласие, както и по-строг мониторинг на съответствието.
 
Преговарящите се споразумяха също така, че всички превози на отпадъци, предназначени за обезвреждане в друга държава от Европейския съюз, като цяло са забранени и разрешени само в изключителни случаи. Превозите на отпадъци, предназначени за операции по оползотворяване, ще трябва да отговарят на строги изисквания за предварително писмено уведомление, съгласие и информация.
Комисията ще може да извършва проверки в сътрудничество с националните органи, когато има достатъчно съмнения, че се извършват незаконни превози на отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.