1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС замрази данъка върху въглеродните емисии от полети

ЕС замрази данъка върху въглеродните емисии от полети

Въвеждането на правилата беше отложено за страни извън Европа като САЩ, Китай и Индия

Европейският съюз (ЕС) се съгласи да отложи прилагането на регулациите, изискващи от авиокомпаниите, извършващи полети от и до летища в общността, да плащат за въглеродните си емисии, съобщава BBC. Въвеждането на правилата беше отложено за страни извън Европа като САЩ, Китай и Индия.

Европейският комисар за климата Кони Хедегард предложи замразяване на новите регулации за една година. Тя изтъква, че предложението е свързано с прогреса, който е постигнат в преговорите за евентуално глобално споразумение за емисиите. Хедегард допълва, че ако Международната организация за гражданска авиация (ICAO) не финализира сделката до ноември 2013 г., европейският данък ще бъде въведен едностранно, пише investor.bg.

ЕС въведе Схемата за търговия с въглеродни емисии при полети (ETS) на 1 януари. Индия и Китай бяха сред най-яростните опоненти на програмата като на 1 април Делхи дори забрани на своите авиокомпании да спазват подобни разпоредби.

ETS беше създадена през 2005 г. и покриваше единствено емисиите от промишлена дейност. Според програмата авиокомпаниите, извършващи полети до и от летища в Европа, трябва да плащат такса за всеки тон въглеродни емисии. Авиокомпаниите протестираха, че това ще им струва 17,5 млрд. евро за период от 8 години. Представители на ЕС обаче настояват, че подобна мярка би оскъпила цената на сравнително дълъг полет с между 4 и 24 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.