Етикети за отсъствие на палмово масло се въвеждат във Великобритания и Австралия

Зад обозначението стои международна сертификационна програма

Етикети за отсъствие на палмово масло се въвеждат във Великобритания и Австралия. Зад обозначението стои международна сертификационна програма. Други 14 държави също са подали заявление за включване в програмата, тъй като потребителите търсят все повече продукти, които не съдържат палмово масло.

Сертификатът ще се дава само на компании, доказали че не използват суровината в своите продукти. Тези фирми ще имат правото да сложат етикета само на отделни марки. Системата ще функционира по подобие на вече добре познати сертификати като био, веган, справедлива търговия и др.

Програмата е създадена през 2009 година от няколко жени, обединени от желанието да създадат обществен отзвук към проблемите, които създава индустриалното производство на палмово масло. Растящото търсене на тази суровина в световен мащаб води до изсичането на големи площи девствени джунгли и загуба на биоразнообразие в Азия. Въпреки че междувременно има няколко инициативи за устойчиво производство, само 17 на сто от палмовото масло може да бъде окачествено като добито без вреда за природата.

Етикетът на програмата показва малък женски орангутан, чиято майка е станала жертва на изсичането на джунглите на остров Борнео.