1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Евродепутати предложиха забраната на ГМО да е и по екологични причини

Евродепутати предложиха забраната на ГМО да е и по екологични причини

Предложението ще бъде гласувано в пленарната сесия на ЕП през юни

Държавите членки на ЕС ще могат да се позовават и на съображения за защита на природата, като например резистентността към пестициди, за да ограничават или забраняват отглеждането на генетично модифицирани култури на своята територия. Това реши комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

В момента Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Германия и Люксембург използват предпазна клауза в директивата за ГМО от 2001 година. Тези държави забраняват отглеждането на ГМО заради опасенията за въздействието върху здравето на хората. Европейската комисия обаче предложи промяна, която ще позволи на държавите членки да се позовават единствено на „други” причини за да ограничат или забранят генномодифицирани култури, получили „зелена светлина” на европейско равнище.

Европейските депутати предлагат нова възможност за избягване на това положение. Предложението е държавите, които не искат да отглеждат ГМО, да цитират екологични причини – използваните пестициди, безконтролното разпространение на ГМО или пък нуждата от запазване на биоразнообразието.

Това предложение се отнася само до модифицираните растения, които са одобрени за отглеждане и продажба на територията на ЕС, допълват от комисията.

Предложението ще бъде гласувано в пленарната сесия на ЕП през юни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.