1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Eврокомисарят за действия по климата Кони Хедегор пристига в България

Eврокомисарят за действия по климата Кони Хедегор пристига в България

Тя ще участва в публичния дебат "Визии за свят, който харесвате: Изграждане на нисковъглеродно общество в България"

Обществената загриженост за изменението на климата в някои държави от Южна и Източна Европа расте, като потенциалът за намаляване на емисиите чрез лични усилия е по-висок от този в други европейски страни, отбелязва Европейската комисия.

Според Евробарометър Полша, България, Литва, Португалия и Италия има голям потенциал за засилване на личните действия за климата. По тази причина еврокомисарят за действия по климата Кони Хедегор ще проведе серия от срещи от тези пет държави, за да обсъди възможностите за използването на този потенциал.

Днес, 28 май 2013 г., Хедегор пристига в България, за да участва в публичния дебат "Визии за свят, който харесвате: Изграждане на нисковъглеродно общество в България". Събитието ще започне в Централния военен клуб в София от 10 часа и ще бъде открито от еврококомисаря и от президента Росен Плевнелиев. По-късно Хедегор ще се срещне и с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Кампанията е вдъхновена от огромния, нереализиран потенциал за намаляване на емисиите на CO2 чрез промяна на поведението. Според изследвания, направени за eврокомисията, ако всички европейци започнат да се хранят здравословно и променят навиците си в областта на транспорта и отоплението, ЕС може да намали емисиите с 8-9% до 2020 г. - количество равно на половината от емисиите на Полша за 2010 г.

"Да, с личния си избор можем да допринесем за борбата с изменението на климата. Искам да изслушам гражданите и да обсъдя с тях какво всеки от нас може да направи в тази борба", обясни Хедегор, преди да започне инициативата. По думите ѝ е лесно например да се създаде навик да се купуват местни продукти или продукти с енергиен етикет, да се кара колело и да се избягва ненужното произвеждане на отпадъци, така че да се пази околната среда.

Петте национални прояви са на различни теми, но съчетават дебати между обществеността, политиците и частния сектор с развлекателни елементи. Всеки ще може да задава предварително въпросите си към комисар Хедегор в Twitter (с хаштаг #worldulike) и на страницата на кампанията във Facebook.

Програмата на дебата може да видите в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.