1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европарламентът настоява за по-строги правила при транспорта на отпадъци

Европарламентът настоява за по-строги правила при транспорта на отпадъци

Преработеното законодателство следва да подобри опазването на околната среда и човешкото здраве

След продължителни дебати в пленарната зала в Страсбург, Европейският парламент прие с голямо мнозинство доклада за преговорната си позиция по разговорите с националните правителства за нов закон, който да реформира процедурите и мерките за контрол при превоза на отпадъци.
 
Преработеното законодателство следва да подобри опазването на околната среда и човешкото здраве, като същевременно се използват пълноценно възможностите, предоставяни от отпадъците, за постигане на целите на Европейския съюз за кръгова икономика и нулево замърсяване.
 
С приетия текст евродепутатите подкрепят категоричната забрана за превоз на всички отпадъци, предназначени за обезвреждане в рамките на Съюза, освен ако това не е разрешено в ограничени и добре обосновани случаи. Износът на опасни отпадъци от ЕС към страни извън Организацията за икономическо сътрудничество също да бъде забранен, иска Парламентът.
 
Износът на неопасни отпадъци за оползотворяване ще бъде разрешен само за онези страни, които дадат съгласието си и докажат способността си да третират тези отпадъци по устойчив начин. Народните представители искат също така да се забрани износа на пластмасови отпадъци за страни извън Организацията и постепенно да се преустанови експорта им за страните от ОИСР в рамките на четири години.
Новото законодателство се налага поради факта, че през последните години Европейският съюз изнася по 30-тина милиона тона отпадъци към трети страни, което представлява около 16 процента от световната търговия с отпадъци. Освен това всяка година между държавите от ЕС се превозват около 67 милиона тона отпадъци. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.