1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската енергийна карта предвижда намаляване на емисиите въглероден диоксид с над 80% до 2050 г.

Европейската енергийна карта предвижда намаляване на емисиите въглероден диоксид с над 80% до 2050 г.

Според експерти това ще доведе до трета индустриална революция

Всички сценарии за развитие в европейската енергийна карта предвиждат намаляване на емисиите въглероден диоксид с над 80 процента до 2050 г. Това заяви при откриването на форума "Интелигентна енергия - Европа 2012" заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БТА.

Според експерти това ще доведе до трета индустриална революция, енергийната ефективност и ВЕИ ще бъдат от решаващо значение за енергетиката на Европа, добави той.

Оползотворяването на потенциала на местните ресурси зависи основно от това доколко успяваме да ангажираме всички участници в този процес - обществените органи, енергийните дружества и предприятията, както и от това да се осигури финансиране на проектите за ВЕИ, отбеляза Добрев.

Програмата "Интелигентна енергия" е основен инструмент на ЕС за изпълняване на технологични дейности и мерки и навлизане на енергоефективни технологии, бе посочено от организаторите на форума. Основните области на действие на програмата са - енергийна ефективност, възобновяема енергия и ефективен транспорт.

Със средства от програмата се предоставят безвъзмездно до 75 процента от разходите за стратегически анализи и мониторинг на пазарното развитие, разработване и прилагане на стандарти и други. Изискването за участие в проектите е то да бъде съвместно от поне три организации, регистрирани в три различни страни на ЕС, участнички в програмата. Това дава добавена стойност на проектите за целия ЕС, отбеляза Делян Добрев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.