1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската комисия затяга правилата за съхранение на радиоактивни отпадъци на територията на ЕС

Европейската комисия затяга правилата за съхранение на радиоактивни отпадъци на територията на ЕС

Това обяви днес комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер

Европейската комисия обяви още по-строги стандарти за съхранение на радиоактивни отпадъци на територията на ЕС и износа им за трети страни. Това обяви днес комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде ИТАР-ТАСС.

"ЕС първи предприе конкретни стъпки за регулиране на съхранението на радиоактивни отпадъци. Това е важна стъпка напред в областта на ядрената безопасност в Европа" - подчерта той.

Програмата е дългосрочна - до 2015 г. правителствата на страните членки на ЕС трябва да предоставят подробни планове за създаването на подземни центрове за съхранение на радиоактивните отпадъци от своите ядрени централи. За малките страни Европейската комисия позволява създаването на общи "ядрени басейни" - по един център за няколко държави. Еврокомисията също така задължава правителствата да "информират напълно персонала, който участва в създаването на центровете", както и да привлекат местните жители във вземането на решения за местоположението на бъдещите центрове. След създаването на такива хранилища, властите трябва най-малко веднъж на всеки 10 години да канят международни експерти за независима експертиза.

По отношение на износа на радиоактивни отпадъци в трети страни, новата директива на Европейската комисия го допуска, но с уговорката, че страните-вносители на ядрени отпадъци трябва да разполагат с хранилища, които отговарят на европейските стандарти за ядрена безопасност.

В момента в ЕС действа забрана за износ на ядрени отпадъци за Африка, Карибите и Тихоокеанския регион, както и за Антарктика.

Към днешна дата 14 от 27-те страни членки на ЕС са производители на силно радиоактивни отпадъци. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.