1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейските министри одобриха Дунавската стратегия

Европейските министри одобриха Дунавската стратегия

Дейностите по инициативата са структурирани около четири основни стълба

Министрите на 27-те държави членки на Европейския съюз одобриха Стратегията за региона на река Дунав, съобщи пресслужбата на Еврокомисията.

Приемането на стратегията бележи началото на важен етап, отбеляза комисарят по регионалната политика Йоханес Хан. Сега дунавските държави и региони имат отговорността да работят за изпълнението й, което трябва да започне възможно най-скоро, допълни той.

Дейностите по инициативата са структурирани около четири основни стълба. Първият цели изграждането на връзки в региона и предвижда подобряване на мобилността, насърчаване на устойчивия подход в енергетиката, активизиране на културата и туризма. Сред проектите по този приоритет са изграждане на речни пристанища, които да свързват вътрешните водни пътища с железопътния и шосейния транспорт, завършване на главното железопътно трасе Париж-Будапеща, транснационални туристически пакети за екскурзии по река Дунав.

Вторият стълб е фокусиран върху опазването на околната среда в Дунавския регион и включва възстановяване на качеството на водите, управление на рисковете за околната среда и опазване на биоразнообразието. Проектите по него предвиждат пречистване на градски отпадни води, намаляване на лекарствените остатъци във водата, по-добро предпазване от наводнения и създаване на мрежа от защитени територии.

Третият стълб цели постигане на благосъстояние в региона, като се съсредоточава върху развитието на научноизследователския капацитет, образованието и информационните технологии, подпомагането на конкурентоспособността на предприятията и инвестиране в уменията на хората. В това направление ще се работи чрез съвместни изследователски центрове, съвместни програми за професионално обучение и квалификация, инициативи в подкрепа на ромските общности и други.

Последният стълб се очаква да доведе до укрепване на Дунавския регион чрез повишаване на институционалния капацитет и подобряване на сътрудничеството за справяне с организираната престъпност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.