1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейско дърво за 2015 година е Дъбът на футболното игрище

Европейско дърво за 2015 година е Дъбът на футболното игрище

Българският участник е на седмо място

Близо 185 хиляди души от цяла Европа се включиха в онлайн гласуването в конкурса за любими на хората дървета, което протече от 1 до 28 февруари. Тази година за първи път в състезанието Европейско дърво на годината участваха представители на 14 държави, което изправи всеки от финалистите пред сериозна конкуренция и надпреварата за първото място беше оспорвана до самия й край.

С убедителна преднина от почти 60 хиляди гласа в своя подкрепа приза спечели Дъбът на футболното игрище в Естония. Негов подгласник е Големият чинар в Тата, Унгария, а третото място заемат испанските Тополи на Ремолинар, съобщават от фондация „ЕкоОбщност”.

Победителят е 150-годишен дъб в гр. Ориссааре на о-в Сааремаа в Естония, който първоначално е растял в близост до малка спортна площадка. Когато я разширяват през 1951 година, дървото се озовава в центъра на стадиона. За жителите на града тази ситуация отдавна не е необичайна, а учениците са се научили да използват дъба, за да завършват своите подавания в мачовете.

Небезизвестният „търсач на дървета” и дългогодишен поддръжник на конкурса, Роб Макбрайд, който обиколи всички 14 финалиста, докато течеше гласуването, като през февруари посети и българския участник, сподели, че „дървото-футболист” е „символ за всеки по света да види как нещата могат да бъдат по-добри”.

Тази година българското дърво застана на щастливото седмо място. Чинарът, растящ в центъра на с. Арчар, област Видин, през годините се е превърнал в сърцето на местната общност, а жителите на селото полагат заедно непрестанна грижа за поддържане на доброто му състояние.

В чинара всеки би могъл да припознае своето любимо дърво, свързващо мястото, в което живее или е отраснал с незабравими моменти от своя житейски път. Благодарение на тази привързаност и отношение към природата, чинарът получи подкрепа от над 7 хиляди гласа и зае достойно място сред обичаните дървета на Европа.

Церемонията по награждаване ще се проведе в Деня на Земята – 22 април 2015 г. в Брюксел, под мотото „Частица природа идва в града”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.