1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фирми от соларния бранш призоваха ЕС за действия срещу съкращенията на инвестициите със задна дата

Фирми от соларния бранш призоваха ЕС за действия срещу съкращенията на инвестициите със задна дата

Ретроактивните промени във фотоволтаичната индустрия биха могли да навредят на доверието на инвеститорите

Европейският съюз бе призован да предприеме стъпки срещу държавите членки, които искат да намалят със задна дата или да отменят финансовите стимули за соларни енергийни технологии.

Повече от 70 фирми и сдружения на фотоволтаичната (PV) индустрия, сред които и Bosch, General Electric и Kyocera, написаха писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер с молба да предприеме действия срещу ретроактивните промени в политиката за соларните фирми, които биха могли да навредят на доверието на инвеститорите, пише greentech.bg.

Подписалите писмото предупредиха, че правителствата в осем страни, включително Белгия, Франция, Чешката република и България, са предложили или директно въвели със задна дата мерки или мораториуми за намаляване на стимулите за ВЕИ енергия.

„Подобни мерки сериозно ще навредят на инвестиционния климат като цяло и конкретно този за възобновяемите енергийни източници, и то не само в страните, в които намаленията се случват, но и в цяла Европа”, се посочва в писмото.

Дружествата предупредиха, че подобни действия правят инвестициите във възобновяеми енергийни източници по-рискови, тъй като инсталациите не могат да гарантират стабилна възвращаемост на инвестициите дори и след приключване на проектите.

„Ето защо ние ви призоваваме да реагирате остро на тези решения и да използвате, доколкото е целесъобразно, всички правни средства, които Европейската комисия има, за да спрете тази тенденция, която заплашва климата на доверие, нужен на Европа за привличането на допълнителни инвеститори“, добави писмото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.