1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Франция призова за по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове

Франция призова за по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове

Целите на Европейския съюз да могат да повлияят на международния дебат относно изменението на климата

Франция призова европейските си партньори от ЕС да се споразумеят за по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове и заяви, че 28-членният блок трябва да обмисли налагане на данък върху въглеродните емисии за целия ЕС.

Френският президент Франсоа Оланд призова ЕС да намали емисиите на CO2 с 40 процента до 2030 г. спрямо нивата от 1990-та, пише greentech.bg.

“Европа трябва да даде пример”, каза Оланд на енергийна конференция в Париж, като добави, че Франция ще „поведе“ по пътя със своята цел – намаляване наполовина на собствената консумация на енергия до 2050 г. и постигане на 30% намаление на потреблението на изкопаеми горива до 2030 г.

Предложенията на Оланд съвпадат с плановете, които се разглеждат от Европейската комисия. Източници от ЕС посочиха наскоро, че изпълнителният орган на блока също обмисля удвояване на целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове.

Целите на Европейския съюз да могат да повлияят на международния дебат относно изменението на климата. Ако се постигне споразумение, новите европейски цели ще бъдат по-амбициозни от тези на други големи нации.

Оланд също така заяви, че планът му има за цел да спести 20-50 млрд. евро от годишната сметка за електричество на Франция до 2030.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.