1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гърция има амбицията да се превърне в регионален център за производство на слънчева енергия

Гърция има амбицията да се превърне в регионален център за производство на слънчева енергия

Страната ще участва в мащабния енергиен проект DESERTEC

Гърция смята да се възползва от участието си в мащабния енергиен проект DESERTEC за пренос на слънчева енергия от Северна Африка до Европа, а също и да се превърне в основен производител на енергия от фотоволтаични мощности, пише в. "Експрес", цитиран от БТА.

Гръцкият министър на развитието Михалис Хрисохоидис наскоро бе в Берлин за разговори, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция "би могла да изнася ток за Германия от соларни мощности".

През октомври миналата година в Мюнхен бяха определени участниците в DESERTEC. Проектът, в който са представени 12 германски компании, сред които е и RWE, предвижда изграждането на 100 гигавата соларни концентриращи мощности, както и съпътстващи заводи за обезсоляване на морска вода, които да осигуряват питейна вода за жителите на държавите, на чиято територия ще се разполагат соларните съоръжения.

DESRTEC ще осигурява около 15 на сто от енергопотреблението на ЕС и почти цялото нужно електричество за страните от Близкия изток и Северна Африка през 2050 година.

За засиления гръцки интерес към този проект свидетелства и фактът, че въпросът за производство и пренос на слънчева енергия е бил разискван и от гръцкия министър на околната среда с Европейската комисия.

Вестник "Експрес" пише още, че Германия проявява голям интерес към изграждането на фотоволтаичен парк, който Националната електрическа компания ДЕИ планира да изгради в района на град Козани, гръцка Македония, с мощност 200 мегавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.