1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия губи 40 000 работни дни заради високи температури

Германия губи 40 000 работни дни заради високи температури

Основната причина за тези аномалии са климатичните промени

12 хиляди трудещи се в Германия са получили болнични заради оплаквания от горещини през 2017 година. Така са се натрупали над 40 хиляди работни дни, става ясно от писмен отговор на федералното правителство на парламентарно питане от страна на Лявата партия в Бундестага.

За периода между 2008 и 2017 година броят на загубените работни дни се е удвоил. Средно на година се падат по 5 хиляди дни, в които работници или служители отсъстват от работа заради заболявания вследствие на силно слънце или високи температури. През тази седмица синоптиците във Федералната Република очакват нови температурни рекорди. В четвъртък на много места термометрите ще показват около 41 градуса. 

Забележителното при настоящата гореща вълна, обхванала обширни региони от Западна Европа, са не само високите температури, но и продължителността й. В региона на Кьолн се очакват три поредни дни с над 40 градуса, което би било премиера. Според експертите основната причина за тези аномалии са климатичните промени. Захлаждане се прогнозира чак за събота или неделя.

Съседните на Германия Белгия и Франция също са под горещ похлупак. В Белгия за пръв път в историята обявиха червен код, тъй като се предвиждат рекордни жеги. Населението беше призовано да консумира много течности, да не се претоварва и да стои в затворени и хладни помещения.

Във Франция в 80 департамента е обявен оранжев код. Там термометрите ще показват над 40 градуса, има и предупреждения за силни бури с проливни дъждове и градушки. Заради високите стойности на озон в атмосферата в столицата Париж е въведено ограничение за движението на частни автомобили. За там в четвъртък синоптиците очакват 42 градуса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.