1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първи изчезнал ледник в Исландия

Първи изчезнал ледник в Исландия

На мястото му в планините на западния бряг на Исландия ще бъде поставена паметна плоча

На 18 август тази година първият глетчер в света официално ще бъде обявен за изчезнал. Той се намира в Исландия и се топи с толкова голяма скорост, че вече не се признава като такъв от геологическа гледна точка.

На островната страна в Северния Атлантик има все още 400 глетчера. Според учени обаче - до 2200 година повечето от тях ще са изчезнали. Първият от тях е ледникът Окьокул, който в началото на 20-ти век е бил с площ от 15 квадратни километра и дебелина до 50 метра. До 2014 година той се е смалил до 1 квадратен километър площ и 15 метра дебелина. Затова учените от университета в Рейкявик го обявиха за изчезнал. На мястото му в планините на западния бряг на Исландия ще бъде поставена паметна плоча, като предупреждение към бъдещите поколения.

"През следващите 200 години всички наши глетчери най-вероятно ще последват примера на Окьокул", пише на плочата, отправена към идните поколения. "Този паметник потвърждава, че ние знаем какво се случва и какво би трябвало да се направи. Само вие ще разберете дали сме успели". Най-отдолу е отбелязано, че през 2019 година във въздуха над глетчера са измерени 415 частици въглероден диоксид, най-високата стойност, регистрирана в страната.

Ледниците изчезват в цял свят - на Северния и на Южния полюс, в Хималаите, Алпите и Андите. Единственото изключение засега е планината Каракорум в Азия. Като глетчери се определят ледени масиви, които през зимата натрупват повече лед, отколкото губят през лятото. Когато тези процеси се обръщат и топенето протича по-бързо, ледникът се смята за мъртъв. Най-големият исландски глетчер има площ от 8100 квадратни километра, като за последните 200 години се е смалил с 300 квадратни километра. Причината, освен климатичните промени, е и вулканичната дейност, тъй като под ледника се намират двата най-активни вулкана в Исландия. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.