1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия с рекорден износ на биодизел

Германия с рекорден износ на биодизел

Федералната република има положителен баланс от близо 1 милион тона

Нов рекорд при износа на биодизел записа Германия за 2020 година. При експорт в размер на 2 милиона и 330 000 тона Федералната република има положителен баланс от близо 1 милион тона, което подчертава нейната роля като производител на екологичното гориво в Европейския съюз.
 
През миналата година Германия е внесла близо милион и половина тона биодизел, показват официалните данни на митническата администрация. Основен доставчик е Нидерладния. Страната на лалетата е и най-големият клиент за германското производство, като през 2020-та е внесла 1 милион тона. 
 
Други големи износители в посока Германия са Белгия, Малайзия и Полша. Прави впечатление увеличеният внос от Франция, достигнал 74 хиляди тона, което е три пъти повече, отколкото година по-рано. Доставките от Малайзия са паднали с 9  % до 139 000 тона.
 
Германският износ за Белгия е в размер на 356 000 тона и има 15%-ен дял от целия експорт. По този показател съседната страна заема второто място при вносителите на биодизел от Федералната република.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.