1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалните инвестиции в чиста енергия ще нараснат през 2011 г.

Глобалните инвестиции в чиста енергия ще нараснат през 2011 г.

„Озеленяването“ на енергийните доставки ще коства над $360 милиарда годишно

Бразилия, Китай и Индия се очаква да застанат в основата на глобалния растеж на инвестициите в чиста енергия през 2011 г., които се очаква да достигнат $240 милиарда. Това обяви ООН, цитирана от Ройтерс.

Според Програмата за oколната среда на ООН – UNEP, инвестициите във възобновяеми енергийни източници са достигнали $180-200 милиарда през 2010 г. в сравнение с $162 млрд. през 2009 г. Водещи в това нарастване са трите страни.

Увеличените инвестиции са резултат от набирането на скорост на темата за устойчивата енергия, тъй като правителствата търсят по-евтини източници на енергия – слънчева, вятърна, от биогорива – за смекчаване на ефекта от растящите цени на петрола. „Инвестициите в чиста енергия могат да се доближат до $240 милиарда, като това включва енергийна ефективност и възобновяема енергия”, казва Паван Сухдев, ръководител на Зелената инициатива на UNEP.

Според Организацията на обединените нации, „озеленяването“ на енергийните доставки ще коства над $360 милиарда годишно.

Страничните ефекти от изменението на климата принуждават страните да търсят начини за намаляване на емисиите на парникови газове и насърчаване на екологично чистите системи, добави Сухдев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.