1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне е съществена причина за необичайните студове в САЩ

Глобалното затопляне е съществена причина за необичайните студове в САЩ

"Зимната мегабуря" парализира трафика и предизвика сривове на енергоснабдяването

Глобалното затопляне е съществена причина за необичайните тежки студове и снеговалежи в САЩ, засегнали най-сериозно североизточните щати и Средния Запад. "Зимната мегабуря", която вече причини смъртта на 16 души, парализира трафика и предизвика сривове на енергоснабдяването, се обяснява с влиянието на едно от основните природни явления на промените в климата, известно като "Arctic amplification" (арктическо усилване), пише "Дневник".

За явлението разказва сайтът qz.com. Снегът и ледът се топят с безпрецедентна скорост в региона около Арктика и оставят значително по-топли водите там. В сравнение с леда, водата отразява много по-малко слънчевата светлина. Този процес, наред с други фактори, затопля северната полярна част на планета по-бързо в сравнение с другата част от северното полукълбо. Глобалното затопляне е световната тенденция към по-високи температури, която обаче съвсем не изклюва и екстремни студени температури.

Разликата в температурата между Арктика и средните ширини задейства бързите и тесни въздушни течения в атмосферата, известни като джетстрийм. Последните от своя страна влияят на метеорологичните условия в САЩ. Когато тази температурна разлика намалява, ветровете на течението се забавят.

Забавеното въздушно течение създава условия за по-дълготрайни отклонения от регионалните климатични модели, което пъкпредизвиква по-чести случаи на екстремни температури. Това явления се наблюдаваше и през последните години. Като нетипичният ураган Санди в Ню Джърси през 2012 г. например.

А когато явлението се случи в средата на зимата, студеният въздух тръгва в южна посока. Тази седмица това се случва в САЩ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.