1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне ще продължи векове

Глобалното затопляне ще продължи векове

Въпреки това много от неблагоприятните последствия в Северното полукълбо, като топенето на арктическия лед, са обратими

Глобалното затопляне ще продължи векове, независимо от човешките усилия в борбата с климатичните промени, обявиха в неделя канадски учени, цитирани от Агенция „Ройтерс”, пише 3e-news.net.

Според изследването нивата на въглероден двуокис в атмосферата са толкова високи, че дори светът да се откаже напълно от фосилните горива, това няма да предотврати покачването на морското равнище и увеличаването на пустините в Северна Африка.

Въпреки това много от неблагоприятните последствия в Северното полукълбо, като топенето на арктическия лед, са обратими. „Това означава, че глобалните усилия за намаляване на парниковите газове не са напразни,” смята Шон Маршал, професор по география от университета в Калгари и един от авторите на изследването.

„Има някои климатични процеси обаче, при които инерцията е голяма и ще бъдат нужни векове, за да се обърне посоката им,” допълни той.

Според изследването температурата на водата в Южния океан (или Антарктическия океан) може да се покачи с до 5 градуса по Целзий през следващите 1000 години. Това ще предизвика разпадане на ледената покривка на Западна Антарктика.

Изчезването на ледената обвивка, която покрива площ с размера на щата Тексас и достига дебелина 4000 метра, може да доведе до покачване на морското равнище с няколко метра. Освен това в резултат на климатичните промени някои части от Северна Африка ще понесат засушаване с до 30%.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.