1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне струва на световната икономика $1,2 трлн. всяка година

Глобалното затопляне струва на световната икономика $1,2 трлн. всяка година

Част от тези средства изтичат от застрахователните компании

Глобалното затопляне струва на световната икономика $1,2 трлн. всяка година и част от тези средства изтичат от застрахователните компании. Обемът на застрахователния бизнес се оценява на 7% от световния БВП. Това сочи анализ за връзката между застрахователната индустрия и глобалните климатични промени, направен от Ели Уилкинсън от изданието Ars Techinica, цитирано от сайта Insmarket.bg.

Природните катастрофи, предизвикани от стремително променящите се природни условия в Северна Америка, са нараснали пет пъти за последните 30 години. Само ураганът "Санди" струва на Ню Йорк $80 млрд.

Естествено, застрахованите клиенти получават обезщетения за нанесените от природата щети. Обемът плащания от застрахователите, отчитайки инфлацията, се е удвоил от нивата си през 80-те години на миналия век и към момента възлиза на около $50 млрд. всяка година.

За да може по-правилно да се изчислява рискът, застрахователите инвестират сериозни средства в проучване на промените на климата. Отчитайки бързо променящата се среда, компаниите са изправени пред ново изпитание: опасността рисковете, свързани с климатичните промени, да нараснат дотолкова, че да бъдат обявени за незастрахователни. Всеки четвърти мениджър сред западните застрахователи се страхува от отговорността, която компанията му може да понесе заради искове, свързани с промени на климата.

Много застрахователи вече започват да изключват такива рискове от своите договори. Ето защо Lloyd’s of London неотдавна обяви рисковете, свързани с измененията на климата, за главен проблем в световен мащаб пред застрахователните компании днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.