1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Големият синигер е избран за символ на София

Големият синигер е избран за символ на София

От 28 януари до 15 март се проведе онлайн гласуване за птица символ на столицата

Големият синигер бе избран за символ на столицата, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Птицата е предпочетена в онлайн гласуването за птица символ на София, което се проведе от 28 януари до 15 март.

За големия синигер са гласували 8600 души, или 24% от участвалите във вота. За избор бяха предложени 12 вида птици, обитатели на града, сред които сойката, градската лястовица, косът, славеят и др.

На второ място е гугутката с 20% подкрепа, а на трето - домашното врабче - с 16% от гласовете. Конкурсът е част от проекта "Вижте за първи път: Летящото богатство на България" на БДЗП, подкрепен и финансиран от фондация "Америка за България".

Известен още като чичопей, големият синигер се среща целогодишно в града. През лятото се среща в градинките и парковете, а в най-студените зимни дни може да се привлече с хранилка със сурови семена.

Освен че е симпатичен, големият синигер има и важна биологична роля в природата - да регулира числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по дърветата и другите растения. Синигерите се борят и с листоминиращия молец, който унищожава кестените.

След като софиянци избраха птицата символ на София, започваме подготовката на пластика, която ще бъде поставена в Южния парк. Тя ще бъде и отправната точка на маршрутите за наблюдение на птици, които ще обозначим с информационни табла, коментира Тея Иванова от БДЗП. Очаква се пластиката да бъде поставена през юни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.