1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Голям брой земеделски производители в ЕС прилагат по-устойчиви агроекологични практики

Голям брой земеделски производители в ЕС прилагат по-устойчиви агроекологични практики

Това сочи одит на европейската Сметна палата

Годишно ЕС отпуска 2,5 млрд. евро за агроекология. Тези средства отиват за окуражаване на земеделските производители да прилагат методи за производство, които са съвместими със защитата и подобряването на околната среда.

От европейската Сметна палата са изготвили доклад доколко тази мярка е разработена и добре ли се управлява, разказват от институцията, пише inews.bg. Анализът има за цел да потърси отговор на въпросите "Предоставят ли се трайни екологични ползи посредством модела и мониторинга на агроекологичната политика?", "Добре подпомагани ли са земеделските производители чрез предоставяне на уместни насоки и подходящ размер на помощта?" и "Вземат ли се предвид специфичните екологични нужди при управление на агроекологичната политика?"

Мерките за подпомагане на агроекологията бяха въведени преди 20 години. Проверката на Сметната палата показа, че за тези години са постигнати значителни резултати и програмата е успешна. Голям брой земеделски производители в ЕС прилагат по-устойчиви практики, отколкото биха прилагали без наличието на подпомагане. Одитът обаче показа и че като цяло целите са твърде неясни, за да позволят оценка на степента на тяхното постигане. Политиката не е създадена и контролирана така, че да доведе до трайни ползи за околната среда.

От друга страна системите за предоставяне на насоки на земеделските производители се прилагат добре. Но пък са установени значителни проблеми във връзка с размера на помощта — от недостатъци при изчисляването до липса на диференциране според регионалните или местните условия. 

Държавите членки трябва да осигурят подпомагане в зависимост от конкретните нужди, допълват от Сметната палата. Липсват и решения относно желаното ниво на насочване на средствата към съществуващите нужди въз основа на анализ на разходите и ползите.

За следващия програмен период Комисията следва да прецени дали агроекологичните разходи трябва да бъдат по-добре насочени към специфични нужди в областта на околната среда, препоръчват от Сметната палата. Държавите членки следва да събират и отчитат подходяща и надеждна информация относно ползите за околната среда, която да използват за извършване на мониторинг. Палатата установи, че като цяло земеделските производители са добре подпомагани чрез насоки, въпреки че разпространението на добри практики може да се подобри.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.