1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Градска алея за наблюдение на птици в столичния Южен парк

Градска алея за наблюдение на птици в столичния Южен парк

Снимка:

Идеята е на Българското дружество за защита на птиците

В подножието на Витоша, в Южната част на София е разположен един от най-живописните паркове, ограден от най-скъпите за живеене столични квартали „Лозенец” и „Иван Вазов”. Още при създаването му, идеята била Южният парк да се съединява с Природен парк „Витоша”, но застрояването в този апетитен район осуетява замисъла. Все пак връзката между двете зелени пространства останала, макар и по въздуха. Тя е особено важна в орнитологично отношение като част от миграционния коридор Via Aristotelis, минаващ по долината на река Струма. Затова и птиците в парка са около 65 вида, от които 29 са защитени със Закона за биологичното разнообразие, а два от тях са вписани в Червената книга на България. Това невероятно птиче богатство, в непосредствена близост до централните градски части на столицата прави Южния парк особено привлекателен за любителите на природата. Затова Българското дружество за защита на птиците създава алея в парка със специални табели, които описват различните видове пернати обитатели в него, информира БНР.

Идеята в БДЗП за привличането на вниманието на хората към градските птици е от много отдавна, но по една или друга причина все не успявахме да я осъществим – казва Петър Янков от БДЗП. – На 9 юли т.г. успяхме да открием първия градски маршрут за наблюдение на птици в Южния парк в София. Основната ни цел е да привлечем вниманието към България в международен план като една от най-интересните орнитологични дестинации в познавателния туризъм. В последните 10-15 години БДЗП пожъна много успехи в това отношение. Привлякохме доста туристи, любители на птиците, но ни се иска те да се увеличават. Това би подпомогнало в икономическо отношение страната ни. Втората цел на БДЗП с тази инициатива е да привлече вниманието на жителите на града и особено на младите хора към изключително интересния птичи свят около нашите домове. Искаме по този начин не само да запазим обичта към природата, с която всяко дете се ражда, но и да направим детския живот по-интересен и по-смислен. Това е една прекрасна алтернатива на многото предизвикателства и опасности, които ги грозят в съвременната градска среда.

Сега, през топлите октомврийски дни, разходката в Южния парк е истинска наслада. Особено сутрин и вечер по здрач, невероятните гласове на пернатите обитатели на парка неусетно изтръгват от мислите дори и най-забързаните минувачи. Есента и пролетта, по време на миграцията, са най-подходящите сезони за наблюдение на птици, когато могат да се видят най-много видове. Зимно време някои водолюбиви птици остават да зимуват в едно от езерата на парка, което не замръзва, заради двата извора, единият от които е в самия му център.

Южният парк е един от най-интересните паркове в София – продължава орнитологът. – Затова най-напред се спряхме на него. За разлика от Борисовата градина или Западен парк, той е с най-богата среда. В него има различни видове екосистеми като полянки, блата, влажни зони, река, гориста част. Именно те създават условия за това изобилие на биологичното разнообразие. Затова избрахме една от най-интересните части на парка и поставихме около 20 табели. Те отразяват с кратка информация и красиви рисунки най-типичните за парка птици. Целта ни е не само да запознаем хората с коса, големия синигер и други странни за мнозина пернати същества, които ще открият в парка. Искаме и да дадем възможност дори и без участието на водачите от БДЗП посетителите и особено учители с групи от ученици да могат сами да минат по този маршрут и да се запознаят с крилатото богатство на парка. Така например, дори една учителка с деца от детската градина би могла да мине по този маршрут, да покаже на децата рисунката на гугутката, коса. След това децата без никакви усилия ще могат да го видят докато се разхождат по алеята. По този лесен начин те ще се превърнат в едни откриватели. Така ние се надяваме да запазим в тях и любовта към природата и стремежа им към откривателство. В момента тенденцията е за по-голямо въвличане на учениците в извънкласните форми на работа. Съвместно с експерти от Министерството на образованието и науката работим именно тези наши инициативи да залегнат в програмите на обучение в училище и по този начин да станат част от бъдещето на образованието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.