1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Грамота от ЕК за председателя на Асоциацията на парковете в България Тома Белев

Грамота от ЕК за председателя на Асоциацията на парковете в България Тома Белев

Обучение на отговорните за опазване на природата, защитените територии и НАТУРА 2000 по проекта „За Балкана и хората“

През третия ден на започналото на 30 май т.г. в Трявна обучение на Асоциацията на парковете в България (АПБ), с цел повишаване капацитета на служителите на структурите и организациите, отговорни за опазването на природата на защитените територии и НАТУРА 2000 мрежата у нас, председателят на неправителственената организация Тома Белев получи грамотата на европейския комисар по околна среда Кармену Вела в рамките на наградата, присъдена от Европейската комисия на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Връчи му я медийният комуникатор на проекта Радостина Ценова. Тя поясни заслугите на експертите от АПБ за набраните и осъществени проектни предложения в рамките на Програмата за финансиране на подпомагащ биоразнообразието бизнес по българо-швейцарското партньорство.

Настоящото обучение на АПБ в гр. Трявна се извършва отново в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. До този момент са обучени 143 експерта от 40 институции и организации, поясни за Агро.бг Тома Белев. Над 50 човека от Дирекции на Природни и национални паркове, регионални инспекции по околна среда и води, неправителствени организации и др. се включиха за четвърти път в мащабното обучение и обменят опит за постиженията и трудностите, с които се сблъскват в своята работа. В програмата тази година присъстват и лектори от Беларус, Молдова, Армения и Испания. Те представиха особеностите в управлението на техните национални паркове, защитени територии и околна среда. Продължават дебатите по Плановете за управление на защитените територии в България – Природен парк „Беласица“ и „Българка“, защитени зони „Овчарица“ и „Жребчево“. С експертите от МОСВ в днешния ден се обсъжда процеса по изготвяне и приемане на плановете за управление на защитени територии и основните моменти, залегнали в подготвените от тях изменения на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Една от важните теми за „Съвременните тенденции в туризма и предизвикателства и възможности пред българската паркова система“ на Любомир Попйорданов от „Одисея-Ин“ и БААТ беше посрещната с огромен интерес и активна дискусия от присъстващите на обучението.

„Тази година ще говорим за мечките и вълците, за престъпленията против защитени видове и против горското стопанство, но и за горската сертификация. Ще бъдат представени две ръководства - „Престъпления  против околната среда“ и за участие на заинтересованите страни в процеса на горска сертификация, заяви председателят на Асоциация на парковете в България и организатор на обучението Тома Белев при откриването на обучителният семинар, който ще продължи и в утрешния ден.

Автор: Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.