1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гренландия губи по 200 милиона тона лед всяка година

Гренландия губи по 200 милиона тона лед всяка година

Това потвърждават учени, които изследват променящата се маса на острова чрез сателитни данни

Покритата с ледници Гренландия губи средно нетно по 200 милиона тона лед всяка година от 2003 г. насам, потвърждават учени, които изследват променящата се маса на острова чрез сателитни данни. Последният анализ подкрепя вече отчетената тенденция, без дори да се включват последните две лета на рекордни летни жеги и рекордно топене на леда.

“Гренландия е наистина място, за което всеки е съгласен, че (ледовете се топят) и това определено се ускорява с времето, имайки голям принос за покачването на морското равнище“, заяви изследователят Изабела Великоня от Университета на Калифорния в Ървайн (UCI).

Великоня е експерт по анализ на същия вид данни, които се използват и в най-новото проучване: от т.нар. „Експеримент за климата с гравитационно възстановяване“ (GRACE). Посредством два орбитиращи сателита този метод може да открива промени на повърхността на Земята с течение на времето, анализирайки фините увеличения и намаления в гравитацията, която е пряко свързана с изменението на масата, пише greentech.bg.

При най-новата разработка изследователите от Принстънския университет Крис Хариг и Фредерик Саймънс са приложили нов метод за анализ на данните от GRACE. Те открили, че през 2003 и 2004 г. загубата на лед е била най-осезаема по източното крайбрежие на Гренландия. От 2005 до 2006 г. масата е намаляла в североизточната част, но е нараснала в югоизточната част. Междувременно още повече ледена маса е загубена по северозападното крайбрежие, особено в периода 2007-2010 г.

Учените все още имат спорове по въпроса на какво се дължи регистрираното увеличение на ледовете в югоизточната част на Гренландия, както и в  централната й част. Така или иначе анализът потвърждава нещо, което учените знаеха досега за топенето на ледовете и че това е проблем не само за Гренландия, но и за целия свят заради покачването на нивото на океана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.