1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хърватски учени отгледаха специален вид пчели, които могат да "надушат" минно поле

Хърватски учени отгледаха специален вид пчели, които могат да "надушат" минно поле

Използването на насекомите е по-безопасно, според учените

Хърватски учени отгледаха специален вид пчели, които могат да "надушат" минно поле от разстояние до 5 километра, съобщава загребският в. "Ютарни лист". Учените прекарали няколко години, тренирайки пчелите и усъвършенствайки техниката за откриване на мини.

Тайната се крие в това, че пчелите били захранвани със захар с аромат на експлозив, пише БТА."Идеята бе пчелите да започнат да свързват аромата на храната с аромата на експлозив", обясни треньорката на пчелите професор Матея Янеш. Тя добавя, че използването на пчели е по-безопасно, а освен това те са много по-бързи от което и да е куче. Другото им предимство е, че когато не работят, произвеждат много вкусен мед, отбелязва Янеш.

Изпълнението на проекта започнало през 2007 г. в агрономическия факултет, където пчелите били тренирани в голяма шатра, разпъната на ливадата до факултета. За този проект писа и британският в. "Дейли мейл".

Хърватия все още е в процес на разминиране, а 680 квадратни километра от територията й са покрити с около 90 хиляди мини, останали от войната за независимост през 90-те години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.