1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хидролози прогнозират бурно снеготопене в края на февруари

Хидролози прогнозират бурно снеготопене в края на февруари

Очаква се рязко затопляне на времето

Съществува вероятност в края на февруари или началото на март да настъпи бурно топене на снега в резултат на рязко затопляне на времето. Дългосрочните метеорологични прогнози обаче – тези за седмица напред и по-дълги, са доста несигурни.

Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви Добри Димитров, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Ако това се случи и язовирите не са изпуснати, те ще прелеят, обясни ученият. При такъв сценарий се очаква, че може реките Арда и Марица също да излязят от коритата си.

Той посочи, че е трудно отсега да се каже дали ще станем свидетели на обилно снеготопене, но статистиката от последните години показва, че затоплянето се е случвало рязко. Обикновено нахлуващия топъл въздух от юг е бил съпроводен и с валежи от дъжд.

Димитров обаче е скептичен, че е възможно специално по течението на Дунав да се получи толкова висока вода, както през 2005-2006 г., когато реката преля по цялото си протежение на българска територия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.