1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Холандска организация подготвя пътеводител за Източните Родопи

Холандска организация подготвя пътеводител за Източните Родопи

Седемчленен екип на Кросбил Гайдс е с прекрасни впечатления от българската част на планината

Холандската организация Кросбил Гайдс (Crossbill Guides) подготвя в момента пътеводител за Източните Родопи. Пътеводителите на Кросбил Гайдс са на английски език и са много популярни сред екотуристи и природолюбители.

Седемчленен екип на Кросбил Гайдс е в момента в българската част на планината, след като първо беше в Гърция. С прекрасни впечатления сме от Източните Родопи, видяхме много интересни видове растения и животни по маршрутите, които сме си начертали, разказва Алберт Влийгентхарт от екипа на Кросбил Гайдс.

Източните Родопи е сред районите в Европа с най-богато биоразнообразие и това е привлякло екипа на Кросбил Гайдс, които правят пътеводители за най-интересните места на нашия континент. В българската част на Източните Родопи има множество местообитания и голямо биологично разнообразие, което е трудно да бъде видяно другаде, допълва Влийгентхарт. Откриването през 1999 година на пролетната зеленка - нов вид водно конче, наречено Bulgarian Еmerald (Somatochlora borisi), доказва според него, че това е уникален район на Европа.

Пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи обхваща всички местообитания от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до река Еврос: гори, скали, храсти, реки и потоци, поляни и т. н. Екипът ще опише всички характерни видове в тези екосистеми. Пътеводителят ще дава детайлна информация за намирането на най-интересното от флората и фауната, но няма да посочва точното местоположение на уязвимите видове. Ще има описани  маршрути, които при обиколки пеш или с кола дават представа за характерните видове в описваните хабитати.

Екотуризмът в България става все по-популярен и броят на туристите, посетили през последните десет години Източните Родопи за наблюдение на птици или търсене на пеперуди и растения, е нараснал неимоверно. Пътеводителят ни ще предложи на тези хора по-добро разбиране и опознаване на природата и биоразнообразието. Изданието ни е насочено към всеки, който обича природата, разказва още Алберт Влийгентхарт.

Очаква се пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи да бъде на пазара през 2013 година.

Целия материал за пътеводителя за Източните Родопи, подготвян от Кросбил Гайдс четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.