1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. И шаманите се включиха в борбата с огнената стихия в Сибир

И шаманите се включиха в борбата с огнената стихия в Сибир

Димът от горските пожари в Сибир достига до Аляска и някои части на западния бряг на Канада

И шаманите се включиха в борбата с огнената стихия в Сибир, съобщи Интерфакс. Това са представители на коренното население на Русия, за които се смята, че притежават енергия да въздействат на природните сили. В отговор на критиките, че властите по места са забавили противодействието на избухналите пожари поради „икономическа нецелесъобразност", шаманите са започнали да провеждат ритуали за дъжда, разтревожени от нестихващите вече втора седмица пожари в Сибир. Това съобщава пред Интерфакс фолклористът Тимофей Молданов, който е представител на коренното население на КМАО-Угра. На призива откликнали шамани от много нации - Ненец, Долган, Мари, Коми и якути. „Покажете държавното мислене, пазете нашите гори, водата, здравето си!", призовал той шаманите, отбелязвайки, че в резултат на горските пожари „може да има недостиг на прясна вода, хората и животните трудно дишат, много горски села са застрашени, реколтата на дивите растения се губи, много видове животни и растения се унищожават".

„Роскосмос" публикува на страницата си в Twitter сателитно изображение на обхванатите от огъня територии. Показани визуални данни за над 1 милион 982 хиляди квадратни метра. км. Свои сателитни снимки е публикувала и Американската космическа агенция НАСА - на тях се вижда, че димът от горските пожари в Сибир достига до Аляска и някои части на западния бряг на Канада. По-рано Министерството на извънредните ситуации заяви, че пожарът е обхванал почти три милиона хектара тайга. Спасителите са локализирали над 500 пожара, но площта им продължава да се увеличава. За съжаление, въпреки мерките, ситуацията продължава да се влошава. Това съобщи шефът на Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда Максим Яковенко. Според него, основната причина за това са промените в климата, предизвикани от глобалното затопляне. Най-чувствително ще бъдат засегнати севернияте райони, където средната температура вече се е повишила с 8-10 ° C. Яковенко добави още, че се очакват близко бъдеще нови топлинни вълни, които ще доведат до изсушаване на почвата.

Поради горските пожари в Русия е обявено бедствено положение в Красноярския край, Иркутската област и частично Бурятия. Районът с горящите гори вече е надхвърлил площта на Белгия.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.