1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ИАГ: От пожари са засегнати 28 203 декара с иглолистни и широколистни насаждения и култури

ИАГ: От пожари са засегнати 28 203 декара с иглолистни и широколистни насаждения и култури

Пред 2012 г. за същия период засегната площ e близо 120 000 декара

По данни на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ от началото на годината до момента на територията на страната са възникнали 327 горски пожара. Засегнати са 28 203 декара с иглолистни и широколистни насаждения и култури, което е четири пъти по-малко в сравнение с миналата година. Пред 2012 г. за същия период са били отчетени 790 пожара и засегната площ от близо 120 000 декара.

Тази година благодарение на бързата и адекватна реакция на горски служители и пожарникари само 15% от пожарите са върхови. При този вид пожари се налага почистване на терена и последващо възобновяване. След върхов пожар съществени са загубите от дървесна биомаса - клони, листа, вършина, кора, като тяхното последващо оползотворяване често е невъзможно. Министерството на земеделието и храните е предприело законодателна промяна, с която намалява срока за залесяване на опожарените площи от 7 на 3 години. Останалите 85% от пожарите са били низови и са обхванали само тревите, храстите и мъртвата горска постилка в и около насажденията.

Бързото локализиране на огъня, своевременната намеса и денонощните дежурства на горски служители, не са позволили разрастването на пожарите и обхващането на по-големи горски масиви.

Човешката небрежност е основната причина за възникването на горските пожари - над 70%. Основен проблем за възникването на огнените стихии и опожаряването на стърнища в непосредствена близост до горски масиви. Най-многобройни са пожарите през август и септември. Изпълнителна агенция по горите многократно е призовавала за по-голяма бдителност и отговорно поведение в гората и в близост до нея. Най-малкото невнимание и небрежност водят след себе си сериозни последствия за горските екосистеми и биологичното разнообразие на страната ни.      

В потушаването на пожарите са участвали 2 740 служители от регионалните дирекции по горите и държавните горски и ловни стопанства. Значителен брой доброволци от местното население също са помогнали за потушаването на огнените стихии. Пожарите, обхванали най-големи площи до момента са в териториалния обхват на регионалните дирекции по горите – Стара Загора, Сливен и Бургас.

Насажденията, засегнати от низови пожари в повечето случаи продължават да се развиват нормално и често в тях не се налага провеждането на последващи пожара сечи. Дървесината от тези насажденията е без сериозни увреждания и нейните технологични и строителни качества са идентични с останалата реализирана на пазара нормална дървесина. Предвид това, собствениците на гори и държавните горски и ловни стопанства реализират добитите от такива насаждения асортименти без промяна в цените.

Неколкократно в близкото минало е въвеждана забрана за износ на опожарена дървесина като превантивна мярка срещу евентуално умишлено причиняване на пожари. Тази мярка не е изиграла търсената регулираща роля и няма пряка зависимост между наличието на забраната за износ и броя и площите на регистрираните горски пожари. Търсенето на допълнителни количества дървесина и намаление на цените не могат да бъдат мотив за предизвикване на пожари в горските територии. Освен това всички големи ползватели в страната и в региона многократно заявяват своето нежелание да преработват обгоряла дървесина, предвид влошаването на техническите параметри на произвежданата от тях крайна продукция ползвайки такава суровина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.