1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ИАГ: Спряно е обезлистването при иглолистните насаждения върху площ от 5 110 декара

ИАГ: Спряно е обезлистването при иглолистните насаждения върху площ от 5 110 декара

Постигнат е положителен ефект в борбата срещу ръждивата борова листна оса

Постигнати са добри резултати в борбата срещу вредителите по иглолистните дървета, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

По данни на Изпълнителната агенция по горите е постигнат положителен ефект в борбата срещу един от най-опасните насекомни вредители по иглолистните дърветата – ръждивата борова листна оса.

Спряно е обезлистването при иглолистните насаждения върху площ от 5 110 декара на територията на Регионалните дирекции по горите Благоевград и Кюстендил. Резултатите са от проведената през пролетта авиоборба срещу вредители по иглолистните гори. Отчетената смъртност на гъсениците е 89-99%.

Третирането на горските насаждения с биологични продукти за растителна защита е безвредно за хората и животните, но е изключително важно за дървесните видове. Провеждането на лесозащитни мероприятия предотвратяват частични, а много често и по-големи обезлиствания, водещи до загуба на прираст, загиване на отделни дървета, а понякога и на цели насаждения. Ако не се предприемат навременни действия, е възможно нарушаване не само на екологичната стабилност, но и нанасянето на значителни икономически щети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.