1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ИАГ стартира изпълнението на проект BIO4ECO

ИАГ стартира изпълнението на проект BIO4ECO

Целта е разработването и прилагането на политики, касаещи прехода към нисковъглеродна икономика по отношение на ползването на възобновяеми енергийни източници

Стартира изпълнението на проект ”Регионални политики за устойчива биоенергия BIO4ECO” по програма INTERREG EUROPE на Европейския съюз, в който Изпълнителна агенция по горите е партньор наравно с 9 организации от седем държави: Горски технологичен център на Каталония; Министерство на земеделието – провинция Каталония, кралство Испания; Регионалния съвет на провинция Северна Карелия, Финландия; Националната асоциация на общините собственици на гори във Франция; Департамента за политики по развитие на селските райони и рибарството на провинция Абруцо, Италия; Словенската служба по горите; Министерство на земеделието на Латвия; Асоциацията на частните собственици на гори в Латвия  и Регионална агенция за развитие за централен регион, Румъния.

Основната цел на проекта е да допринесе за подобряване на разработването и прилагането на национални и регионални политики, касаещи прехода към нисковъглеродна икономика по отношение на ползването на възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и оползотворяване на биомаса от горите и земеделието.

В началото на седмицата екипът на Изпълнителна агенция по горите за управление и изпълнение на проекта  проведе своята първа среща.  По време на срещата бяха обсъдени основни моменти и положения по отношение на програмата и проекта, като цели, дейности, очаквани резултати, работа с основните заинтересовани страни, в областта на горскодървесната биомаса и производството на енергия, разработването на Национален план за действие за горската биомаса, координация с Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с цел предоставяне на възможности за финансиране на дейности от плана и др.

Следващо мероприятие по проекта е Стартиращата среща, която ще се проведе в началото на м. Юли, 2016 г. с домакин – водещия партньор по проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.