1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ИАОС представи резултатите от проект, свързан с биоразнобразието

ИАОС представи резултатите от проект, свързан с биоразнобразието

Националната система за биологичен мониторинг се нуждае от актуализация

Днес, 17.12.2013г., се проведе конференция за обявяване на резултатите от първи полеви сезон на проект „Теренни проучвания на разпространение на видове/ оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна - І фаза“. Проектът е одобрен със Заповед № РД-23/13.01.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Той е с продължителност 39 месеца и обща стойност 9886792 лв., от тях: 8403773 лв. от Европейски фонд за регионално развитие и 1483018 лв. - kационално съфинансиране. Посредством този проект Изпълнителната агенция по околна среда ще изработи актуализирана картина на биологичното разнообразие в България.

Резултатите са свързани с разпространението и числеността на безгръбначните животни, риби, земноводни и влечуги, бозайници, висши растения, мъхове и гъби. За тяхното наблюдение са разработени 32 бр. методики за мониторинг, изготвени са 444 бр. карти с по 3 слоя, извършени са теренни проучвания за 130 вида като за тях са въведени данни в Информационната система към Национална система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР). Към момента са събрани данни и за оценка на състоянието на гнездящите видове птици на национално ниво като видовете птици в България (общо 253) са разделени в 3 групи: широко разпространени видове птици, птици с типични местообитания, редки видове и видове с ограничено разпространение. За тях е разработен доклад с преглед и оценка на наличните данни, разработена е методика за мониторинг, изготвени са 253 бр. карти с по 3 слоя, извършени са теренни проучвания в 71 квадрата 10х10 км, данните са въведени в Информационната система към НСМБР.

Проектът предвижда проучвания на видове, които не са включени в НАТУРА 2000, но са обект на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР).

Стремежът е да се допълнят и обогатят данните, получени от други проекти с предмет „биоразнообразие“. По този проект ще се актуализират съществуващи и разработят нови методики за мониторинг на видовете. До края на 2014 година трябва да приключи и изработването на актуалните карти на тяхното разпространение. В два последователни полеви сезона на терен ще се проучат всички видове, включени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, обхванати в 5 големи биологични групи -безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, висши растения - мъхове и гъби, както и бозайници. Птиците ще бъдат проучвани отделно. Ще се внедрят генетични методи за оценка на състоянието на популациите на 4 вида - мечка, вълк, дива котка и рис.

Националната система за биологичен мониторинг функционира от 5 години, но в нея все още има недостиг на данни. Не са провеждани наблюдения на всички включени в системата видове, а тези които са провеждани не са на всички определени за целта места. Наложителна е актуализацията на съществуващите методики, както и да бъдат включени най-съвременните методи за оценка на състоянието на видовете. Цялостна оценка на състоянието и тенденциите в развитието на биологичното разнообразие на национално ниво може да се направи едва когато НСМБР започне да фунционира в пълен обхват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.