1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Идва края на въглищната енергия в ЕС

Идва края на въглищната енергия в ЕС

Проучване предупреждава, че европейската енергийна промишленост трябва да се подготви за 2030 с всеобщо прекратяване на въглищната енергия.

Нов изследователски доклад предупреждава, че Европа трябва да бъде подготвена за затварянето на всичките си електроцентрали, работещи с въглища до 2030 г., защото те просто не са финансово изгодни.
Четири от пет електроцентрали на въглища в Европейския съюз са нерентабилни, а централите на целия континент ще натрупат огромни загуби през 2019 г., сочи проучването.
Производителите на енергия от въглища в ЕС търпят загуби, кито ще достигнат  6,6 милиарда евро през тази година. „Това е така, тъй като не могат да се конкурират с евтината възобновяема енергия и тази от газ“, заяви Мат Грей, ръководител на енергийното проучване. Докладът предупреждава, че инвеститорите и политиците трябва „да се подготвят за пълно прекратяване на въглищата до 2030 г., тъй като без големи субсидии индустрията няма да оцелее при устойчива конкуренция от все по-ниската цена на вятърна и слънчева енергия и временно евтиния газ“.
Много държави от ЕС, като Франция, Германия и Обединеното кралство, вече обещаха да затворят или значително да намалят производството на електроенергия от въглища през следващото десетилетие. Това предстои, тъй като държавите-членки на ЕС се стремят да намалят парниковите емисии с поне 40 на сто под нивата от 1990 г. до 2030 г. и да засилят възобновяемата енергия - вятърна и слънчева. Мощността от въглищата се конкурура силно с нарастващата цена за въглеродните емисии в ЕС, с квоти, които индустриите трябва да спазват, ако техните емисии на въглероден диоксид (CO2) са над определено ниво. Германия, най-големият потребител на въглища в Европа, изглежда най-уязвима от загуби, констатира докладът, като прогнозира, че най-голямата енергийна компания там ще загуби 975 млн. евро от своите въглищни централи през тази година. Изложени на загуби са и комуналните услуги в Испания и Чехия. В Обединеното кралство, което е определило срок до 2025 г. да прекрати с използването на въглищна енергия,  въглищните централи ще загубят тази година 732 млн. евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.