1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има източване на язовирите „Цанков камък” и „Кричим”

Има източване на язовирите „Цанков камък” и „Кричим”

Очакват се обилни дъждове през следващите денонощия

Има източване на язовирите „Цанков камък” и „Кричим”. Това съобщи Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция Източно-Беломорски район, цитирана от Радио „Фокус".

Според информацията от Язовири и каскади „Въча” това се прави с цел осигуряване на по-големи свободни обеми на язовирите, тъй като се очакват обилни дъждове през следващите денонощия, каза Тунтова. Очаква се повишаване и на нивата на реките в Кърджали, Смолян и Хасково, според прогнозите. Засега е трудно да се каже с колко, тъй като не е започнало да вали, добави Тунтова.

По оперативна информация в Пловдивска област през изминалото денонощие дъждовете са били в малки количества и няма притеснения за високи води. Оперативният щаб на Басейнова дирекция е активиран, съобщи Атанаска Тунтова. Събира се информация от всички възможни места – както от институциите, така и от граждани. Всеки може да звъни на синия телефон на дирекцията и да подава сигнали на сайта й. Целта е да се вземат мерки своевременно.

Изпратени са над 50 предписания на кметове и областни управители на всички места, където има недобра проводимост на реките, за да бъде осигурена тя. По-голямата част от тях са изпълнени, предприети са необходимите мерки. Има и такива, които са помолили за отсрочка на сроковете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.