1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има риск да не изпълним ангажиментите за подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци

Има риск да не изпълним ангажиментите за подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци

Причината е огромното забавяне по втора ос на ОП "Околна среда"

Има риск България да не изпълним поетите ангажименти по втора ос на Оперативна програма "Околна среда", която е за подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци в страната. Причината е огромното забавяне от три години и половина, в които проектите по тази програма са били обсъждани вместо да бъдат изпълнявани, пише "Дневник".

Това призна министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на извънредния парламентарен контрол този вторник в отговор на въпрос, зададен от депутата от ДПС Джевдет Чакъров.

Според Чакъров в момента е налице пълен провал по изпълнението на тази ос. "Изпусната беше голяма възможност заради управленски грешки, които можеха да бъдат избегнати. През цялото време се прехвърляха отговорностите на МОСВ към общините," повтори няколко пъти депутатът от трибуната на НС.

В тази връзка министър Михайлова уточни, че все пак на 14 февруари 2013 г. Европейската комисия е отложила срока за изпълнение и е одобрила изменение на Програмата, според което стойността в края на периода ще се измерва в края на 2015 г. "Очаква се всички проекти по Програмата да бъдат изпълнени преди края на 2015 г., но има и риск по изпълнението," посочи още екоминистърът.

По думите й в момента страната ни се опитва да навакса огромното забавяне от три година и половина. Така няма да успеем изградим 24 депа за отпадъци и ще натоварим държавния бюджет с изпълнението на проекти, които е можело да бъдат реализирани по оперативната програма. 717 млн. лв. е стойността на Програмата, но няма да можем да изпълним договорените индикатори, заяви министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.