1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Индия и Китай отхвърлят наложените от ЕС въглеродни такси на авиоиндустрията

Индия и Китай отхвърлят наложените от ЕС въглеродни такси на авиоиндустрията

Схемата за търговия на въглеродни емисии на Евросъюза е свързана с климатичните промени

Индия и Китай обединиха усилията си срещу Европейския съюз, като заявиха, че решително отхвърлят едностранното му решение да налага въглеродни такси на авиоиндустрията, предаде агенция "Франс прес".

От 1 януари 2012 г. схемата за търговия на въглеродни емисии на ЕС за борба с климатичните промени важи и за авиоиндустрията – всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, са задължени да си плащат за въглеродните си емисии.

"Остро се противопоставяме на едностранната търговска мярка на ЕС в името на климатичните промени", заяви индийският министър на околната среда Джаянти Натараджян след среща на министерско равнище в Ню Делхи на групата BASIC (Бразилия, Южна Африка, Индия и Китай).

"Това решение на ЕС сериозно ще застраши международните усилия срещу климатичните промени", каза и главният преговарящ на Китай по климат Сиун Дженхуа, пише "Дневник".

По-рано този месец Пекин заяви, че е забранил на авиокомпаниите си да изпълняват схемата на ЕС за налагане на такси върху въглеродните емисии. Освен Китай и Индия на въглеродната такса за полетите в Европа се противопоставят Русия и САЩ, според които действието на ЕС противоречи на международните закони.

На конференция във вторник, в навечерието на авиошоуто в Сингапур – Singapore Airshow, ръководители на международни авиокомпании предупредиха за възможна търговска война заради таксите, наложени от ЕС на самолетната индустрия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.