1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Индия има амбицията да стане първата страна в света изцяло с електромобили

Индия има амбицията да стане първата страна в света изцяло с електромобили

Правителството проучва потенциална схема, електрическите автомобили да бъдат раздадени на хората без първоначално вложение

Индийското правителство работи по иновативна схема за чист транспорт, която обещава хората в страната да могат да имат електрически автомобили без каквото и да е първоначално вложение. С това страната се надява да подмени целия си автомобилен парк и 100% от колите да са електрически най-късно до 2030 година, според министъра на енергетиката Пиюш Гоял, който разказа за плана пред Economic Times, пише greentech.bg.

Индия има амбицията да стане първата страна в света, в която 100 процента от автомобилите се задвижват от електрическа енергия. Това подчерта Гоял по време в реч по време на събитие в Делхи в края на миналата седмица.

В момента правителството разработва планове, които предвиждат жителите на Индия да се сдобият с електрически автомобили без „нито една рупия подкрепа от страна на правителството“ и без „нито една рупия инвестиция от народа на Индия“. Вместо това правителството на Индия проучва потенциална схема, в която електрическите автомобили ще бъдат раздадени на хората без първоначално вложение, а ще се изплащат постепенно чрез спестяванията от неизползването на петролни продукти. „Ние работим по схемата“, каза министърът. „Можем ли всъщност дадем по електрическа кола безплатно, с нулево авансово плащане, на всеки от жителите в страната, а те да могат да изплащат електромобилите от спестяванията от петролните продукти? Иновацията е възможна, просто се нуждае от отворен ум. Трябва да мислим в мащаб и да бъдем честни“.

Дискусиите се осъществяват в рамките на малка работна група, водена от министъра на пътищата Нитин Гадкари с участието на петролния министър Дхармендра Прадхан и минисътра на екологията Прадеш Джавадекар, според Гоял.

В момента Индия има около 130 000 електрически превозни средства по улиците си. Според Националния план за електрическа мобилност 2020, този брой трябва да се увеличи до 7 милиона до края на десетилетието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.