1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инспектори на ИАРА са иззели 1 462 метра бракониерски мрежи

Инспектори на ИАРА са иззели 1 462 метра бракониерски мрежи

Съставени са 5 акта на нарушители при проверки на реки и язовири в страната

През почивните дни,  инспектори на ИАРА са иззели 1 462 метра бракониерски мрежи, хванали са 4-ма бракониери и са съставили 5 акта на нарушители при проверки на реки и язовири в страната.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили проверки по реките Дунав, Искър, Вит и на язовир “Горни Дъбник”. При проверка по река Дунав са открити и извадени 6 бр. бракониерски рибарски мрежи с обща дължина 300 метра. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. На  язовир “Горни Дъбник” след обход на водоема по вода, инспекторите са открили 9 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 550 метра. Мрежите са конфискувани, а уловената в тях риба около 15 кг /каракуда, бабушка и платика/ е върната обратно във водата. Съставен е протокол срещу неизвестен извършител. В хода на проверките по реките са съставени два акта на лица, извършващи любителски риболов без билети. От нарушителите са иззети риболовните уреди.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Русе са извършили съвместна проверка със служители на РДГ-Русе. Проверени са старите корита на река Янтра в землището на с. Новград, река Студена в участъка от устието й в р.Янтра до Помпена станция и река Янтра от землището на с. Беляново до устието й при с. Кривина. На река Студена е открита  бракониерска мрежа с дължина 12 метра, а на река Янтра  бракониерска мрежа с дължина 100 метра. Уловената в нея риба – 2 кг платика, е върната обратно във водата. Мрежите са иззети и са съставени констативни протоколи срещу неизвестни извършители. По подаден сигнал от мобилна група на ИАРА, инспекторите от сектор “Рибарство и контрол” Русе са извършили проверка и на старо корито на река Янтра в землището на с. Долна Студена. Там е открита бракониерска мрежа с дължина 100 метра. Тя е иззета, а уловената 2 кг каракуда е върната обратно във водата.   

През почивните дни инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Силистра са извършили проверки за стопански и любителски риболов по река Дунав, защитена местност “Блатото край село Малък Преславец” и язовир “Антимово”. При проверките са открити и иззети 6 бр. винтери и 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 50 метра. Съставени са констативни протоколи срещу неизвестен нарушител. Инспекторите на ИАРА Силистра са съставили и акт на лице, за извършване на любителски риболов без билет.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Добрич в събота срещу неделя са извършили нощна проверка на Дуранкулашкото езеро. Контролните органи са забелязали лице, извършващо незаконен стопански риболов. На нарушителя с инициали Р.К. от гр. Варна е съставен акт за извършване на нерегламентиран стопански риболов. От него са иззети риболовен уред – парагад и гумена лодка. Установеният улов, 4 бр. сом, е върнат във водата. При продължилата проверка на езерото инспекторите са открили и извадили от водата 50 метра бракониерска мрежа. Тя е иззета и е съставен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловената в мрежата около 20 кг каракуда е освободена и върнат в езерото.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали са извършили проверки през почивните дни по реки и язовири в региона. На язовир”Кърджали”, контролните органи са открили и извадили от водата 3 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 300 метра. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител.В мрежите не е имало уловена риба. При проверка на река ”Върбица” до с. Седлари, община Момчилград са съставени актове на две лица, извършващи любителски риболов без билети и с повече от допустимия брой въдици. От нарушителите са иззети риболовните уреди. По подаден сигнал от граждани в неделя следобед за бракониерски набези на язовир “Студен кладенец”, инспекторите на ИАРА Кърджали са извършили проверка на място. Там с хванати двама бракониери, извършващи незаконен стопански риболов. На нарушителите с инициали Г.Ю.Ю и А.Р.И. и двамата от с. Пепелище, община Кърджали са съставени два акта за нерегламентиран стопански риболов, съгласно ЗРА. От тях са иззети една гумена лодка с две гребла и 1 бр. помпа за лодка.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Ловеч са извършили проверка на язовир “Сопот”. След двудневно наблюдение на водоема е хванат бракониер, извършващ нерегламентиран стопански риболов. Нарушителят е хванат в момент на изваждане на мрежи от язовира. На лицето с инициали   В.А. от  гр. София е съставен акт, съгласно ЗРА. При хващането на нарушителя е оказано съдействие от РУ “Полиция” Троян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.