1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инспектори на ИАРА са проверили над 560 любители риболовци

Инспектори на ИАРА са проверили над 560 любители риболовци

Близо 3 км бракониерски мрежи са иззети при проверки на реки и водоеми в страната през почивните дни

През почивните дни /17 и 18 март/, инспектори на ИАРА са извършили масирани проверки по реки и водоеми в цялата страна. Общо са проверени 568 любители риболовци, като са съставени 47 акта. Иззети са 2 750 метра /2,5 км/ бракониерски мрежи  и са хванати трима бракониери.

На река Дунав са проверени 63 риболовни кораби. В събота и неделя, инспекторите на ИАРА са извършили проверки и на 19 търговски обекта в страната за продажба на риба и рибни продукти.

Инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Добрич са извършили проверка в района на Дуранкулашко и Шабленско езеро. Инспекторите са открили и извадили от водата 600 метра бракониерски мрежи. Уловеното в тях малко количество риба е върнато във водоемите. Бракониерските мрежи са иззети и унищожени, като е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

По подаден сигнал на тел. 112, инспектори от ИАРА Шумен са извършили проверка на язовир «Тича» в района на с. Ловец. Там служителите на агенцията са намерили и иззели от водата бракониерска мрежа с дължина 60 метра. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

През почивните дни, инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Силистра са извършили проверки по река Дунав. В района на „Пристанище” – Силистра са открити  4 бр. винтери и 3 бр. бракониерски мрежи от найлон с обща дължина 200 метра, поставени в работно положение. Уредите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

В района на гр. Тутракан и Силистра са проверени  24 плавателни съда, 47 лица, извършващи стопански риболов и над 30 любители риболовци, като нарушения на Закона за рибарство и аквакултури не са констатирани.

Проверки по река Дунав и по реките Янтра и Белица са извършили инспектори на ИАРА Велико Търново. Проверени са 148 любители риболовци, 6 бр. риболовни кораби и два обекта за продажба на риба. Съставени са общо 17 акта за нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/, от които 15 акта са за риболов без билет, 1 за риболов с повече от разрешения брой въдици и 1 акт за нерегламентирана продажба на риба.

В района на остров «Вардим» и р. км 564 на река Дунав, инспекторите от ИАРА Велико Търново са открили и извадили от водата 7 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 400 метра, поставени в работно положение. Мрежите са иззети и са съставени констативни протоколи срещу неизвестен нарушител.

Инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Плевен са извършили проверки по реките Дунав /от р. км 560 до р. км 648/, Искър, Вит, Осъм, язовир «Горни Дъбник»,  както и в търговската мрежа за продажба на риба и рибни продукти на територията на област Плевен. Общо са проверени 173 бр. любител риболовци, 47 бр. стопански риболовци, 33 бр. риболовни кораба, 17 бр. търговски обекта. При проверките са съставени 12 акта на лица, извършващи риболов без билет.  При проверката на язовир «Горни Дъбник», инспекторите са открил и извадили от водоема бракониерски мрежи с обща дължина 320 метра. Уловената в тях около 50 кг риба /каракуда и бяла риба/ и върната във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.  

Инспекторите са открил и извадили от водата 2 бр. бракониерски  мрежи при  петролната база при с. Сомовит и 2 бр. винтери поставени в река Искър. Всички уреди са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Проверки на участъци от река Лом и Моминбродското блато съвместно с РУ “Полиция” Лом, проверка на язовир “Огоста“ съвместно с РУ “Полиция” Монтана и на участък от река Дунав съвместно с 02 ГОДГ –Лом са извършили инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана. Проверени са 52 любители риболовци, като са съставени 5 акта на лица, извършващи риболов без билети. На река Дунав съставен акт на лице, извършващо стопански риболов без разрешително. От него е конфискувана 1 бр. хрилна мрежа с дължина 50 метра. Уловената от бракониера около 2 кг риба /платика/ е върната във водата. При проверка с лодка в яз. «Огоста» са открити и извадени 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 100 метра. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител, а мрежите са унищожени на брега на язовира.

Проверка на язовир «Жребчево» са извършили инспектори на ИАРА Стара Загора след подаден сигнал от любители риболовци. В  местността „Боклуците” на водоема, екипа от ИАРА е открил бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 450 метра. Уловената в тях около 30 кг. риба (бяла риба, каракуда, платика, червеноперка) е върната обратно във водоема.  Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспекторите на ИАРА са проверили 25 любители риболовци в местността „Римски мост” на яз. «Жебчево» и баластриерите на река Тунджа. Съставен е акт на любител риболовец без риболовен билет.

В събота и неделя, инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Габрово са извършили проверки по реките  Росица, Янтра, Дряновска и язовир «Ал.Стамболийски». Съставени са 2 акта на лица за любителски риболов без билет и 1 акт за риболов с маломерен мрежест уред тип"парашут". На язовир «Ал.Стамболийски», инспекторите съвместно със служители на РУ «Полиция» Севлиево са заловили две лица с инициали Н. Д. и Й. Й. от гр.Севлиево, извършващи стопански риболов. Срещу двамата нарушители е образувано досъдебно производство в РУП Севлиево и са им съставени актове за незаконен риболов, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.

Проверки на язовир «Тракиец», вътрешни водоеми и река Марица в района на община Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград са извършили инспектори от ИАРА Хасково. Общо са проверени 100 любители риболовци, като на 3 лица са съставени актове за извършване на риболов без билет. От язовир край с.Левка, община Свиленград, инспекторите са иззели  2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 100 метра. Уловената в мрежите 5 кг каракуда и 3 кг щука са върнати обратно във водата. Съставен е протокол срещу неизвестен извършител.

По подаден сигнал в ИАРА Ямбол за бракониерски набези на  язовир «Малко Шарково», инспекторите от сектора са извършили проверка на място. След обходни действия с лодката, те са открили и извадили от водата  1 бр. бракониерска хрилна мрежа тип /сетка/ с дължина 500 метра и диаметър на окото 100 мм. Тя е иззета и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от ИАРА Смолян са извършили проверка на язовир «Въча». При обхода на водоема  с лодка, инспекторите са открили и иззели бракониерска мрежа с дължина 70 метра. Уловената в нея около 12 бр. риба /платика/ е върната във водата. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Проверки през почивните дни по река Струма и Кочериновските водоеми са извършили, инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Кюстендил. Проверени са общо 40 любители риболовци, като са съставени 3 акта за риболов без билет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.