1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Интегрират на политиките по околна среда и по изменение на климата в европейските структурни и инвестиционни фондове

Интегрират на политиките по околна среда и по изменение на климата в европейските структурни и инвестиционни фондове

Подготовката на документа е в съответствие с чл. 8 от Регламент (ЕС) 1301/2013

Правителството одобри насоки за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата в европейските структурни и инвестиционни фондове – фаза „Изпълнение на Споразумението за партньорство и програмите в периода 2014-2020 г.“. Подготовката на документа е в съответствие с чл. 8 от Регламент (ЕС) 1301/2013, който задължава държавите-членки да осигурят спазване на изискванията в областта на околната среда и изменението на климата както при подготовката, така и при изпълнението на споразуменията за партньорство на програмите, съфинансирани от европейските фондове.

Насоките съдържат екологични критерии и изисквания, предназначени за използване при оценката на проектните предложения и при тяхното последващо изпълнение. Те са обособени в две групи – общи критерии и критерии, специфични за всяка програма, съфинансирана от европейските фондове. Целта на документа е да подпомогне управляващите органи на програми при изпълнението на техните ангажименти по спазване на законодателните изисквания в сектори „Околна среда“ и „Изменение на климата“ и е предпоставка за по-добра проследимост при интегрирането на двете политики.

Насоките за интегриране на политиките по околна среда и по изменение на климата ще допринесат за постигането на целите и на редица стратегически документи. Очаква се правилното интегриране на двете политики да доведе до реализацията на проекти с по-голям принос за опазването на околната среда и в борбата с изменението на климата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.